poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6131 .



\"Convorbiri cu Octavian Paler\". Daniel Cristea-Enache
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sibe ]

2009-07-29  |     | 



Cum altfel l-am putea surprinde într-o secvență edificatoare pe Octavian Paler, dacă nu printr-un volum-interviu, cum este cel al lui Daniel Cristea-Enache : “Convorbiri cu OCTAVIAN PALER” apărut la editura Corint?

De ce acest volum? Pentru că Octavian Paler ajunsese la o vârstă la care nu-și permitea să fie nesincer nici cu noi , dar mai ales cu sine însuși (mărturisește că sinceritatea a fost oarecum o provocare,împotriva firii, natura introvertită îndemnându-l mai degrabă spre ipocrizie), pentru că “într-o epocă a logoreei și grafomaniei, cu atâția analiști improvizați și scriitori închipuiți, acest intelectual strălucit avea darul de a restitui cuvântului gravitatea pierdută și axa lui interioară”. O altă motivație “ Aproape fiecare propoziție scrisă ori rostită de Octavian Paler se întipărea în memorie și în conștiință , făcându-te să gândești și să-ți pui întrebări”. Și poate citindu-l, împrumutăm fiecare câte ceva din alura lui interioară (el însuși fiind interogativ).

Însă este oare ușor să-i pui întrebări lui Octavian Paler? Se pare că nu , ne-o spune au torul volumului: “E relativ ușor să formulezi prima întrebare. Mult mai dificil este să-ți articulezi intervenția după primul răspuns. Întârzierea mea la a doua întâlnire, justificată în sine, dar cam lungă pentru a rămâne nesancționată, mi-a adus ironiile de rigoare, având însă și un bun efect colateral “.

Cum apare Octavian Paler? În orice caz e departe de morga academică a unui intelectual cu prestigiu. E mai degrabă un om, cu o vastă experiență, pe care anii l-au făcut pesimist, care conștientizează că moartea nu mai este problema altora ci a lui. Asemănare în această privință cu Livius Ciocârlie, care ne împărtășește în “Bătrânețe și moarte în mileniul III” , planurile lui de viitor: bătrânețea și apoi moartea.
Viața lui Octavian Paler pare să slujească hazardului, băiețelul din Lisa , jud. Brașov, ajunge una din vocile cu greutate ale intelectualității românești.

Într-o continuă agitație interioară, Octavian Paler nu amorțește pe tema bătrâneții și a bolilor ( pe care le resimte tot mai des și mai greu de controlat, migrenele care-i anulează zile întregi). Alege varianta ironică ,(mai bine zis autoironică ) cu o pasiune “cam masochistă“ de a se discredita, la limita dintre “joc și “adevăruri” “prea grave pentru a fi spuse pe un ton serios” .
Iată un pesimist care se întemeiază prin forța negației ce devine sens și parte a existenței.
Mărturiile lui sunt și un important tablou de epocă, dintr-o perspectivă subiectivă, a “omului” care a refuzat să fie asistentul lui Tudor Vianu la catedra de Estetică, a celui care a trăit anii comunismului, după cum însuși mărturisește, fără ca scrisul său să plătească tribut ideologiei, cu o “psihologie schizofrenică”, kafkiană : “Mă socoteam, ca scriitor, de partea bună a adevărului, în timp ce giram un ziar îndatorat în mare măsură, minciunii oficiale. Cu toata acestea își blamează lașitatea de a nu-și fi dat demisia de la “România liberă”, de a fi acceptat acest compromis. Dar nu schițarea unui autoportret eroic este planul lui Octavian Paler.

Cât de greu trebuie să fi fost pentru Daniel Cristea-Enache acest interviu. Se simte în debut o oarecare timiditate, depășită ulterior, prin apropierea survenită, pentru că din străin, devine confesor.

Cum va fi fost ales titlul cărții? Prin chiar imposibilitatea de a alege o sintagmă potrivită, prin convingerea că “argumentul peremptoriu, recomandarea cea mai bună este chiar numele autorului cu majusculă” .

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!